Gott häng på fredagkvällar

Tonår i Bottnaryd har funnits länge, säkert från 60 talet. Förr hette det juniorföreningar och fanns på den tiden både i Beth och Bottnaryd. Nu samlas en stor grupp tonåringar varje fredag kväll kl 19 och håller på tills ledarna kroknar vilket brukar vara runt 23 eller ibland till midnatt. Antalet varierar något men en bra uppskattning är 35 st – relativt jämt fördelade mellan killar och tjejer.


En typisk kväll har någon aktivitet som så småningom övergår i ett fika för att avslutas med en andakt. Men man har även mycket tid för att bara ”hänga med varandra” (för äldre läsare som inte hänger med så är ”hänga”=umgås..).
Man samlas inte bara i kyrkan utan är ute på hajk, badar, bowlar eller som denna kväll åker man pulka tillsammans för glatta livet.

Är man intresserad av att gå med i detta glada gäng så är anmälningen enkel, det är bara att dyka upp och eller höra av sig till Olivia för mer information på nummer 0707-330541. Det enda inträdeskravet som finns är att man minst ska gå i sexan sen finns det egentligen ingen övre gräns så länge man kan kalla sig/eller känner sig som tonåring (!)

Avslutningsvis hälsar en av deltagarna ”kom gärna hit för det är kul!”

Intervjuer


Ida Helmersson, 14 på väg att bli 15.

Ida från Ryd har varit med i Tonår snart två år och gick inledningsvis med bl.a för att storasyster redan var med men framför allt beroende på att man ”hör rätt mycket om fredagarnas tonårsträffar och här hittar man på mycket roliga saker!”. På frågan om vad som är allra roligast så står Laser Dome högt i kurs men även skidresorna till Trysil är mycket uppskattade. Ida rekommenderar gärna andra att gå med i Tonår!


Petrus Isaksson, 17,5 år gammal från Bottnaryd

Petrus har varit med sedan han blev tonåring och uppskattar allt som händer i Tonår. Gemenskapen i sig är kul men även de aktiviteter som Tonår hittar på är mycket uppskattade. Andakten mot slutet av träffen är speciell för Petrus eftersom man då, kanske efter en hetsig vecka, slappnar av på fredagskvällen.


Tomas och Annie Andersson, Olivia Cleve som är ungdomsledare i Bottnaryd och Ryd,

Annie började gå till Tonår efter konfirmationen när hon var 14 år. Varken hon eller hennes föräldrar var med i Bottnaryds Alliansförsamling då utan Tonår blev inkörsporten både för henne som för resten av familjen.
På frågan om hur det är att vara tonårsledare svarar Olivia tveklöst ”fantastiskt!” det är det roligaste som finns men kan ibland också vara det jobbigaste som finns. Roligast är när man är tillsammans och kan prata med tonåringarna om allt eftersom det byggts upp ett ömsesidigt förtroende. Det jobbiga är att försöka ”hänga med alla” vilket inte är lätt när man kanske fastnar hos någon som vill prata lite extra. Tomas fyller på att det ibland känns jobbigt att åka iväg en fredag kväll när man arbetat hårt hela veckan och känner sig rätt trött. Men den trötthetskänslan försvinner snabbt när man kommer till Tonår eftersom ungdomarna ger så mycket tillbaka.

Det finns 9 tonårsledare där kanske 4-5 är aktiva samtidigt en fredag kväll. Olivia tycker att drömläget vore att det fanns några fler tonårsledare, det är bara att anmäla sig till någon av de som redan är ledare!

I Tonår är alla ungdomar välkomna, det spelar ingen roll om man är medlem i någon av de andra kyrkorna eller inte medlem alls – alla är lika välkomna (något som känns i luften, red anm).

Tonår utgör ofta en bra grund för att utveckla den egna tron berättar Tomas och man skaffar sig både kunskap och lite rutiner för ett aktivt andaktsliv. Man märker att det betyder en hel del för ”kidsen” när de går fram och tänder ljus eller sitter kvar länge under bönen. Många av de som går i tonår är i en ålder då man ofta ifrågasätter vad mamma och pappa tycker och kanske deras tro. Då känns det bra att som ledare kunna finnas till hands för att svara på frågor och vara kristna förebilder.

Programmet för Tonår under våren hittar du här!

Text: Werner Hilliges, Foto: Bengt Friberg