Du är här:Start > Media

Vår förre pastor Allan Bjärkehed har sedan han lämnade sin tjänst i Bottnaryd genomgått en allvarlig sjukdom. Läs den öppenhjärtiga intervjun med honom här.

Du har ju varit sjuk har vi hört – berätta!

Jag konstaterade för några dagar sedan att jag snart varit helt sjukskriven i 10 månader. Det var en märklig upplevelse förra hösten att från den ena stunden vara i full verksamhet och inte känna av några sjukdomssymtom till att bli informerad om att jag bär på en lymfkörtelcancer med benämningen ”Mantelcellslymfom” och från och med nu kommer att vara sjukskriven upp till ett år.

Jag har under vintern gått igenom en behandling med cellgifter som avslutades med en s k ”högdoserad cellgiftsbehandling” i Göteborg i april där jag låg inlagd under drygt 3 veckor. Nu börjar jag i alla fall se ljuset i tunneln. Från och med 1 september ska jag börja arbeta 50%. Hälften med ett politiskt uppdrag och hälften på det företag jag har min grundanställning på. Idag heter det Nyarps (tidigare Fredahls) och tillverkar kistor till begravningsbranschen.
Jag kommer under ett tag till alltså vara sjukskriven 50%.

Allan och Susanne Bjärkhed på årets Bottnarydskonferens.

Hur mår Du nu?

Jag skulle vilja säga att jag mår förhållandevis bra. Rent allmänt märker jag av den behandling jag gått igenom på att jag fysiskt inte har full kraft i kroppen.
Anstränger jag mig för mycket blir jag trött, men det är helt normalt då det enligt läkarna tar mellan 6-9 månader att återhämta sig efter s k högdosbehandling.

Nu är beskedet jag fått av mina läkare att den behandling jag gått igenom har gjort förväntad verkan. Man säger också, precis som beskedet var från början, att sjukdomen inte går att få bort helt utan finns kvar i kroppen. Målet med behandlingen har varit att trycka tillbaka den och hålla den stången, förhoppningsvis under lång tid. Det är naturligtvis också ett böneämne att skicka med från min sida.

Hur tog omgivningen din sjukdom, familjen, vänner?

Det är klart att min sjukdom har påverkat hela familjen. Särskilt i början när ovissheten var större inför vad den skulle innebära och leda till. Men eftersom behandlingen har gått bra och jag har mått bra större delen av tiden så har det nog också gett ett lugn till oss som familj.

Jag har många vänner som har engagerat sig för mig, inte minst i förbön vilket haft stor betydelse, tror jag. Jag vill passa på att tacka för den omsorg som ni i Bottnaryd har visat under den här tiden och inte minst ett tack för alla förböner för mig och familjen.

Har sjukdomen förändrat dig på något sätt?

Jag tror att jag i stora drag är densamme, men det är klart att jag funderar ibland hur det kommer att bli framöver och hur jag ska använda den tid jag har på bästa sätt. Men hur detta kan komma att visa sig det vet jag inte riktigt själv än.

Vi såg dig helt kort på Bottnarydskonferensen, när får vi se dig igen hos oss?

Jag åker gärna till Bottnaryd. Jag har trivts bra där jag varit tidigare som pastor, men den tid jag fick hos er betydde väldigt mycket för mig personligen. Jag trivdes väldigt bra och är tacksam för det förtroende jag fick från er. Nästa gång i Bottnaryd, det vet jag inte, men vi kommer säkert ses framöver.

Text: Werner Hilliges, Allan Bjärkhed

Foto: Werner Hilliges