Du är här:Start > Media

Tobias Olsson


Tobias 21, växte upp i Vallentuna i en familj där båda föräldrarna läst teologi. Pappa läste hela vägen fram till pastor vilket säkert är något som enligt Tobias påverkat honom i sitt eget yrkesval. Gymnasiet lästes i Täby och innehöll frånsett samhällsinriktning även mycket matematik! Att snabbt räkna ut saker har bl.a. inneburit att Tobias är överstyv i att lösa Rubiks kub och har ett rekord på ofattbara 29 sekunder – och  utmanar härmed vilken av våra läsare som helst i denna ädla sport. Hittills är han obesegrad - åtminstone i Bottnaryd, red anm. Efter gymnasiet blev det Betels folkhögskola i Bromma under ett år med inriktning mot filosofi. På frågan varför detta var så intressant så beror det enligt honom att han tycker om att tänka.. men också att pappa stimulerat till att slå i uppslagsverk – något som Tobias kom att gilla.

Men musiken har också spelat (!) en stor roll under uppväxten, vilket bl.a. innebar att det bildades ett band (förevigat på Youtube) kallat ”Eternal Vision”. Gitarren är huvudinstrument och inriktningen är tung rock – det närmaste man kan komma till favoritmusiken i Sverige gruppen ”Jerusalem” men gärna lite hårdare. 

Efter Gymnasiet bar det av till Kongo Kinshasa under 6 månader där Tobias arbetade inom en Missionsrörelse där lika många svenskar som kongoleser går i bibelskola tillsammans med fokus på personlig andakt. Det innebar även att man åkte runt mycket i byarna och missionerade. På frågan om det var farligt att vara kristen i Kongo så kände han sig aldrig rädd – det enda man fick se upp med var att undvika tropiska sjukdomar och farliga djur.

Under våren 2015 var Tobias hemma igen och fundera på vad nästa lämpliga steg i livet skulle vara – och det var då han upptäckte en annons om en ledig tjänst som ungdomsledare i Bottnaryd. Sagt och gjort, tjänsten söktes trots att han aldrig hade hört talas om orten Bottnaryd (märkligt, red anm). Bottnaryd var inte den enda platsen som söktes men Tobias fastnade till slut för Bottnaryd (inte så märkligt, red anm). Intervjuerna gav ett mycket trevligt intryck så det kändes tryggt att tacka ja när erbjudandet kom om att få bli ungdomsledare här. Nu efter 5 månaders tjänst så visade det sig att det första intrycket består och Tobias trivs mycket bra i Bottnaryd. Att kollegorna tar väl hand om sin ungdomsledare förstärker trivseln. På frågan om jobbet är som han tänkt sig så är svaret både ja och nej, bönegrupperna och arbetet med ungdomarna ger mycket tillbaka av stimulans men att det var en del administrativt arbete i tjänsten var inte lika väntat.

När fritidssysselsättning kommer på tal så dominerar musiken och gitarren kommer ofta fram men även sport är kul – trots att favoritlagen heter Brynäs och Sandviken. Tobias vill gärna bidra till att en ny sport införs i Bottnaryd – ”Diskgolf” eller ”Frisbeegolf”. Det hela går ut på att man kastar frisbee mot stolpar på en 9 eller 18 stolpsbana.
På frågan – som säkert våra kvinnliga läsare undrar mest över – om det finns någon liten vän så är svaret ja. Jessica är lika gammal och bor numera i Eksjö där hon startat en tjänst som ungdomsledare helt nyligen.
Avslutningsvis så väntar en signerad digital skiva med Eternal Vision för den som slår Tobias i Rubiks kub.

Text: Werner Hilliges

Foto: Bengt Friberg